כיצד לעזור לילדים להישאר רגועים גם בזמנים קשים
בתקופות קשות ובמצבי לחץ, ילדים עשוים להרגיש כאילו עולמם התהפך. ביותר ממובן אחד זה בדיוק מה שקרה. כמבוגרים בחייהם אתם יכולים לעזור לילדים להרגיש רגועים יותר. במצבים מלחיצים, כמו בזמן אזעקה או בזמן השהות יחד במרחב המוגן, תחילה יש לוודא שכולם נוכחים ובטוחים. לאחר מכן, כדאי להתמקד בהרגעת הגוף. התרגילים הבאים יכולים לסייע:קחו נשימה עמוקה. […]
בתקופות קשות ובמצבי לחץ, ילדים עשוים להרגיש כאילו עולמם התהפך. ביותר ממובן אחד זה בדיוק מה שקרה. כמבוגרים בחייהם אתם יכולים לעזור לילדים להרגיש רגועים יותר. במצבים מלחיצים, כמו בזמן אזעקה או בזמן השהות יחד במרחב המוגן, תחילה יש לוודא שכולם נוכחים ובטוחים.
לאחר מכן, כדאי להתמקד בהרגעת הגוף. התרגילים הבאים יכולים לסייע:
קחו נשימה עמוקה. שאפו דרך האף ונשפו החוצה מהפה, לאט, שלוש עד חמש פעמים.
ספרו עד חמש. לספור היא פעולה שיכולה לעזור לילדים (ולמבוגרים) להסיט את הפוקוס מהלחץ. סופרים לאט ביחד. ילדים גדולים יותר יכולים לספור עד 10 או 15 או אפילו לספור לאחור.
כיווץ ושחרור. לעודד ילדים לכווץ ולשחרר איברים שונים בגופם. הם יכולים לאגרף את כפות הידיים ולשחרר אותן ( ולחזור על הפעולה). (אפשר גם להרים את הכתפיים לכיוון האוזניים ואז למשוך אותן מטה ואחורה, לעמידה זקופה ולחזור על הפעולות).
כשהגוף שלנו רגוע או כשהמצב פחות לחוץ אנחנו יכולים לספק ביטחון. חשוב להסביר לילדים שזה בסדר להרגיש רגשות שונים ומגוונים. ושהם תמיד יכולים לדבר עם הורה או מבוגר קרוב אחר על כל מה שהם חושבים ומרגישים.
אמירה “גם אני מפחד.ת/ דואג.ת לפעמים” יכולה לעזור להם להרגיש מובנים ולהרגיע אותם שהם לא לבד.
אפשר גם להזכיר לילדים שהם בטוחים ומוגנים: ” אני יודע.ת שזה קשה ומפחיד אבל אני כאן איתך, ואנחנו נעבור את זה ביחד”. לא תמיד צריך להציע נחמה ותמיכה במילים: תחזיקו ידיים ותתחבקו כמה שיותר.
כדאי להיצמד לשגרה ולמוכר. תמיד אפשר לחפש נחמה במוכר. בחירה לפחות בפעולה יומיומית פשוטה אחת שילדים יכולים לצפות לה, כמו לשיר את אותו שיר ערש בלילה יכולה להחזיר להם את תחושת השליטה.
אם ילדים נראים מוטרדים או שהם מתקשים להשלים משימות יומיומיות זה עשוי לעזור להם לשמוע משהו כמו, “בואו נגיד שאנחנו שמים את הדאגה על המדף בזמן שאנחנו לדוגמא קוראים סיפור לפני השינה”.
הנחת הדאגה או הפחד בצד יכולה לתת לילדים זמן להירגע ולהנות ממשהו שהם אוהבים.
לטפח ביטחון עצמי
תקופה של חוסר ודאות עלולה לגרום לילדים להרגיש חוסר ביטחון גם לגבי עצמם. אתם יכולים לעזור לילדים להיזכר ולשמו בדברים שמייחדים אותם. ערכו יחד עם ילדכם רשימה של משפטים חיוביים. הציעו להם לבחור משפט אחד ולחזור עליו לאורך כל היום. הם עשויים לומר:
אני יכול.ה להתמודד עם דברים שקשה לי
אני לומד.ת וגדל.ה כל יום.
אני אמיצ.ה .
אני יכול.ה להכיר חברים חדשים.
אני אדיב.ה לאחרים.
אני מביא.ה שמחה.
כשדברים משתנים, אני יכול.ה להיות גמיש.ה.
אני מועיל.ה.
אני לא לבד.
אני טוב.ה ב _____.
למאמרים נוספים מרחוב סומסום