זאת רק דקירה קטנה וזה עובר
זאת רק דקירה קטנה וזה עוברכיצד להקל על ילדינו לעבור זריקה, חיסון או בדיקת דםלאה שטרן, מוסמכת מכון אדלר ומשרד החינוך להנחיית קבוצות הורים ובעלת קליניקה פרטית להדרכת הורים עבורנו רוב ההורים, המשפט הזה הוא בהחלט נכון. אנחנו מתורגלים ולא מתרגשים יותר מדי מזריקה או בדיקת דם.. אבל עבור הילדים שלנו, זאת עלולה להיות חוויה […]
זאת רק דקירה קטנה וזה עובר
כיצד להקל על ילדינו לעבור זריקה, חיסון או בדיקת דם
לאה שטרן, מוסמכת מכון אדלר ומשרד החינוך להנחיית קבוצות הורים ובעלת קליניקה פרטית להדרכת הורים
עבורנו רוב ההורים, המשפט הזה הוא בהחלט נכון. אנחנו מתורגלים ולא מתרגשים יותר מדי מזריקה או בדיקת דם..
אבל עבור הילדים שלנו, זאת עלולה להיות חוויה מלחיצה, לא נעימה וגם כואבת. עם זאת, רוב הילדים עוברים כבר בחייהם הצעירים זריקות חיסון או בדיקת דם.
חשוב שנבין כי לנו ההורים יש שתי משימות: הראשונה היא להסביר את חשיבות הטיפול הרפואי גם אם הוא מלווה באי נעימות כמו דקירה וזאת לטובת רתימת הילד לשיתוף פעולה, והשנייה היא לייצר עבור הילד חוויה נסבלת או אפילו נעימה, על מנת למנוע טראומה מהסיטואציה ולפתח “חרדת זריקות” שתלווה אותו גם להמשך חייו הבוגרים.
הנה כמה טיפים קטנים שיוכלו להקל על הילדים שלנו:
- נבין את החשש – זאת בהחלט יכולה להיות סיטואציה מלחיצה ומאיימת. לא נבטל את תחושות הילד ולא נאמר משפטים כמו “זה בכלל לא כואב”, “כל הילדים כבר קיבלו זריקה” וכו’. נהיה אמפטיים לחששות של הילד ונסביר לו את נחיצות הזריקה..
- בריאות מעל הכל– אנחנו “המבוגר האחראי” בחיי הילד. ובמידה והחלטנו כי עליו לעבור את הבדיקה או החיסון – כך יהיה. נהיה נחושים ובטוחים וכך הילד שלנו יבין כי הבדיקה תתבצע גם אם ישתולל, יבכה או יצרח.
- ככה זה הולך לקרות – עבורנו זאת כבר פעולה מוכרת ונטולת חששות, אך עבור הילד שלנו מדובר על הפעמים הראשונות בחייו, ולכן חשוב שנעדכן אותו כיצד תיראה הסיטואציה. נסביר מה הולך לקרות, נזכיר לו שהוא כבר פגש את האחות, נזכיר לו אירועים דומים שכבר עבר וכו’. חשוב שנאמר לילד את האמת. זה אולי יכאב קצת, תרגיש דקירה, אבל באמת לשנייה בלבד… רצוי לדבר עם הילד ערב לפני המפגש עם המחט וכך גם כמה שעות לפני.
- אתה לא לבד – נבטיח לילד כי אנחנו לצידו ונחזיק אותו פיזית, נחבק ונלטף. נציע לו גם הסחת דעת קלה כמו צפייה בטלפון הסלולרי בתוכנית שהוא אוהב. אל דאגה, אין כאן התמכרות למסכים, רק עזרה קטנה תואמת גיל כדי להפוך את התהליך לסביר. הרי כשיגדל, כבר לא יהיה לו צורך בהסחת דעת זו.
- הורים רגועים – הילדים שלנו קוראים אותנו. הם יודעים לזהות מתי אנחנו משדרים לחץ או מצוקה. לכן, חשוב שאנחנו נהיה רגועים ונינוחים, כך גדלים הסיכויים שהילד לא יחווה את האירוע בדרמה חסרת פרופורציות. הילד שלנו חושש וזקוק להורים רגועים ובטוחים המשרים ביטחון.
- מה יקרה אחרי הזריקה – בהחלט ניתן להציע ממתק או מתנה סמלית כלשהי אשר יסייעו לשיתוף פעולה של הילד, היודע כי ממתינה לו הבטחה מפתה. המתנה היא עבור שיתוף הפעולה של הילד ולכן תהיה סמלית. גם כאן, אל לנו לחשוש, מדובר על התנהלות לה זקוק הילד הצעיר. ככל שיתבגר יבין את החשיבות וידע לשאת את הכאב, לא יהיה לנו צורך בצ’ופר סמלי זה.
- אתה בוגר! – יש לנו הזדמנות לשקף לילד שלנו כמה אנחנו מעריכים את ההתמודדות שלו בסיטואציה. נחזק אותו על ההבנה שלו של חשיבות ההליך הרפואי ונחזק אותו על הבגרות והיכולת שהפגין במהלך קבלת הזריקה. כך ניטע בילד שלנו את האמונה העצמית שלו ביכולותיו. אמונה זו תסייע לו לצלוח בשלום את הפעמים הבאות בהם יהיה בסיטואציה דומה.
שיהיה חורף בריא!
*אין לראות במאמר זה הבעת דעה בעד או נגד חיסונים.